Ervaringsgericht en doe-het-zelf

De Smaak te Pakken lessen zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen:

Door samen te koken en te proeven komen alle keuzes voor ingrediënten en achtergronden aan de orde. De ingrediënten uit het recept zijn het begin van een reis in de tijd. De leerlingen gaan een deur door die recept heet. Achter die deur vinden zij ingrediënten die stuk voor stuk vragen oproepen: hoe zien zij eruit, hoe ruiken ze, hoe klinken ze en hoe proeven ze, waar komen deze ingrediënten vandaan (dichtbij en ver: geografisch), van welke plant/dier en welk deel (bast, knop, zaad, noot, borst, been, bil), hoe zijn deze ingrediënten in onze keuken terecht gekomen (cultuurgeschiedenis), welke invloed hebben deze ingrediënten gehad op onze keuken, onze eetgewoontes (ontstaan van nieuwe recepten en smaken) en waar moeten we veel, weinig of niets van eten (gezondheid en geneeskunde)?

Persoonlijke betrokkenheid verhoogt de motivatie van de leerling