Voedseleducatie is onmisbaar voor stadskinderen

Sinds tientallen jaren vraagt initiatiefnemer van De Smaak te Pakken Esther Boukema zich af: Wat is gezond voedsel? Wat is de waarde van zelf koken? Zijn moderne stadskinderen nog te verleiden tot het eten van echt en gezond voedsel, waaraan je kunt ziet dat het ooit leefde, groeide, kortom onderdeel van de natuur was?

Ondanks een overvloed aan gemaksvoedsel en dagelijkse eetmomenten is de herkenning en waardering van gezond voedsel allerminst vanzelfsprekend.
Wat kun je kinderen wel leren over voedsel? En… hoe pak je dat aan? Wat is de beste plek voor voedseleducatie? Om dat uit te zoeken kookte ze met kinderen uit alle windstreken op allerlei locaties. Wat bleek? Kinderen willen leren over voedsel!

Voedseleducatie op de basisschool?

Wij leven in een samenleving waarin het ook voor volwassenen (ouders en leerkrachten) niet meer vanzelfsprekend is om te weten wat je eet, waar het vandaan komt, hoe je het bereidt en waarvoor het goed is. Wat is waar en niet waar rondom voeding? Waar veel ouders de effecten van ongezond voedsel te vaak onderschatten, kan ook de school een plek zijn waar leerlingen een gezonde en bewuste houding ten aanzien van voeding aanleren. Voeding is natuurlijk veel meer dan een pakje uit de supermarkt. Meer dan een keuze tussen een gezond of ongezond product gaat het om het voedingspatroon. Hoe ontstaat zo’n patroon?

Het bewust ervaren en lekker vinden van gezond eten is essentieel bij het veranderen van ongezond eetgedrag. De Smaak te Pakken levert de expertise en verleidt kinderen op een speelse manier om verder te kijken dan hun neus lang is.

De missie van De Smaak te Pakken is om elke leerling uit de groepen 5, 6, 7 en 8
één keer per jaar een onvergetelijke ervaring rond voeding te bieden waarop kan worden teruggegrepen. Deze sleutelervaring blijkt uit de praktijk vaak onuitwisbaar.
Bewustzijn rondom voeding is een voorwaarde voor het maken van weloverwogen keuzes

Workshop voor de kinderopvang

Omdat je met liefde voor voedsel niet vroeg genoeg kan beginnen is er voor de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang een inspiratie-workshop ontwikkeld die uitgaat van het fruithapje en de lunch. Hierin staan niet alleen ideeën voor gezond voedsel centraal maar inspireert het de pedagogisch medewerkers om nog een stapje verder te gaan. Voor meer informatie: meel@smaaktepakken.nl