Voor de leerkracht

Moet je als leerkracht veel van voeding weten?

Leerkrachten hoeven zelf niet alles van voeding te weten want ze gaan samen met leerlingen op ontdekkingstocht. Leerkrachten worden ondersteund door het inspiratieboek met achtergrondverhalen en opdrachten. In een workshop voor leerkrachten wordt aan de hand van bijbehorende voedselschatkistjes heel concreet getoond hoe je op een laagdrempelige en eenvoudige manier de complexe wereld van voedsel kunt onderzoeken. Aansluitende programma’s van musea, schooltuinen, boerderijeducatie en smaaklessen bieden ook verdieping op deelonderwerpen.

Koken op school

Hoe belangrijk is het koken op school?

Wat kenmerkt de recepten?

De recepten uit de wereldkeuken die in de leerlijn staan zijn een samenballing van een historisch verhaal, handwerk maar herbergt ook statements over vriendschap, over de tijd nemen, groots genieten door kleine zaken, aandacht en waardering voor grondstoffen. Er zit een mate van vertraging in om de aandachtigheid te voeden maar er wordt ook versneld en doorgepakt. De recepten staan voor meer plantaardig eten, meer plantaardige eiwitten, bruinbrood (vezels), zaden en noten, minder suiker en zout, meer water drinken.