Heb jij de Smaak te Pakken?
Waarom wereldburgerschap benaderen vanuit voedsel?
Geert Mak: “Wat is een samenleving? Die vraag zou in het onderwijs een centrale plek mogen krijgen”
- Wereldburgerschap raakt aan vele aspecten van voedsel: de macht van de consument, de arbeidsomstandigheden van de dagloners, de inzichten uit de voedselgeschiedenis, internationale handel en de link met landschap en klimaat. Met voedsel kun je terugreizen naar pijnlijke tijden uit de geschiedenis en tevens kan voedselbewustzijn een concrete stap zijn naar een leefbare wereld.
- Buiten ons gezichtsveld betalen al honderden jaren mensen in overzeese gebieden een hoge prijs voor de welvaart van een aantal Europese landen; menselijke uitbuiting en slavernij. Deze geschiedenis leeft voort in actuele problemen zoals ongelijkheid, racisme in de wereld. Ook is bekend dat een ongezonde leefomgeving in achterstandswijken bijdraagt aan het probleem van zwaarlijvigheid.
- Voedsel is tegelijkertijd een perfect universeel thema in een multiculturele samenleving dat niemand uitsluit en een praktisch startpunt om gedragsverandering concreet te maken. Voedsel is deel van de oplossing van voedselvraagstukken die zowel met natuur als cultuur te maken hebben: meer plantaardig eten, verminderen van belastend voedsel, vieren dat je ook kunt genieten van simpel voedsel, meer ‘fairtrade’, biodiversiteit stimuleren, minder voedsel verspillen, meer zelf- én samen koken met verse ingrediënten.