De smaak te pakken

Initiator

Esther Boukema (Amsterdam, 1964) artistiek directeur

kleinHet allerleukste is leerlingen te zien glunderen en dat vraagteken in hun ogen, als je vraagt: ‘Zeg, waar groeit zout eigenlijk?’

Deze van oorsprong docent beeldende vorming en grafisch vormgever met een grote passie voor voeding, ontwerpt ondertussen al weer 16 jaar, met grote betrokkenheid en bijna wetenschappelijke precisie, een methode voor voedseleducatie en daaruit voortvloeiend educatief materiaal.

Zij reisde van ecologische- en culturele publicaties, ecologisch koken,  een eigen huiskamerrestaurant ‘het Klein Amsterdams Proeflokaal’, koken voor schoolkinderen tot De Smaak te Pakken. Voedseleducatie waar kinderen de Smaak te Pakken van krijgen en meer willen.

Natuur dat zijn wij zelf ook, leerde ze van haar held, de eco-filosoof Louis le Roy over wie ze in 2002 samen met fotograaf Philippe McIntyre het boek ‘Cultuur, Natuur, Fusie’ maakte.

Uit de praktijk van het koken ontwikkelde ze haar ‘methode Smaak te Pakken’; een ervaringsgerichte educatie methode
waarin hoofd, hart en handen vervlochten zijn. Inmiddels hebben duizenden kinderen uit alle hoeken van de samenleving levendige herinneringen aan De Smaak te Pakken.

Op dit moment adviseert ze scholen in een integraal programma rondom Burgerschap, waarin voeding, cultuur en identiteit onderdeel zijn van een schoolbreed programma.

Het team

Esther Boukema, concept en uitvoering
In samenwerking met: Stadsboerderij Osdorp, City Plot, Peter Plank

Philippe Velez McIntyre, fotografie
Mark Schalken, De Ruimte Ontwerpers, grafisch ontwerp website

Vele mensen maken Smaak te Pakken waar het nu staat.

Adviseurs, partners in crime en ambassadeurs
Claar Boukema-Lengkeek
Merel van Neerbos
Cia Franssens
Leontine Helleman
Lisa Evreinoff Linker
Francoise Nick
Li An Poah
Jiske Walstra
Inge Weeda
Marc van Will

ook werkten in de afgelopen mee:
Andrea Beijen, Lies Beijerinck, Lucca van Boeckel, Jan van Boeckel, Sigrid Boelen, Jan Boukema, Eduard Bouwsema, Jasminum Dahlia, Liesbeth Darlang, Marja Dekkers, Fleur Derogée, Ann Dorherty, Nathalia Eernstman, Ianthe Elbers,Charlotte Haak, Melle Hammer, Petra Harzing, Adrieke van Herk, Sharog Hesmat Manesh, Marck Hofmeester, Corrie Huijbers, Servaas Huygen, Wiek de Keizer, Ingrid Kindl, Roel van Kollem, Gabi Kusters, Kee Lengkeek, Dakini van Nieuwpoort, Suzanne Olde Rikkert, Dominique Panhuysen, Jenny Pannenbecker, René Pluijm, Lonneke Rhodens, Petri Schimmel, Anne Mara Sillevis Smitt, Ruud van Tienen, Marly Verdonck, Ceciel Verheij, Floor van der Meulen, Elles de Vries, Anke de Vrieze, Ans Withagen, Pim van de Wijngaarden, Marrit Zijlstra.

Samenwerking

De Smaak te Pakken is oprichtings partner van het project Voedselwijs (voorheen Mijn Eten), de voedselvisie van de gemeente Amsterdam.  Mede partners van voedselwijs zijn: Boerderijeducatie Amsterdam, de Hortus, de schooltuinen, de GGD en de Youth Food movement.  Deze samenwerking is opgezet met als doel voedseleducatie  integraal aan basisscholen te kunnen aanbieden.    VOEDSELWIJS LOGO copy
Dit project wordt gemonitord door VU onderzoekers onder leiding van hoogleraar voeding en gezondheid prof.dr. J.Seidell.logo VU

 

 

Opdrachtgevers onderwijs

Opdrachtgever: diverse stadsdelen Amsterdam
Gedurende vele jaren heeft de Smaak te Pakken verdiepende kooklessen gegeven aan duizenden leerlingen van vele scholen uit Amsterdam.  De les werd gegeven vanuit het mobiele kookatelier (de Yurt) in de periode van mei t/m december op de schooltuinlocaties: Tooroptuin, Osdorp schooltuin, Blijdestijntuin, Nijkamptuin, Ridderbostuin, Wagnertuin, Gaasperdamtuin.

En verder: De Rode Loper Kunsteducatie Amsterdam, Geert Groote College, Brede School Gouda Goverwelle, Montessorischool Steigereiland, Kinkerbuurtschool, de Waterkant, Dorus Rijkerschool, Corantijnschool, Antoniusschool, Augustinusschool in Landsmeer.

Sinds 2017 geeft De Smaak te Pakken de lessen op de Stadsboerderij Osdorp.

Opdrachtgevers buiten het onderwijs

Festivals en buitenlocaties:

Taste of Amsterdam, Into the Great Wide Open, Smaakexplosies, Bread festival  Schumacher CollegeTottnes (uk), Festival Bloei, Het Rijk van de Keizer, Wild Live, 5 mei August Allebée plein, Rembrandtpark Festival, Dag van het Park, Nazomer festival Albert Cuyp, Kunsthal kookt, Food Guerilla, Call to Action, Groen Gras, Kasteel Groeneveld, Kasteel Rhederoord, Puur Markt Amsterdam, Hortus Botanicus, Groenmarkt Surinameplein, KinderCasla Almere.

(Stads)landbouw en schooltuinen:

Boerderij Lindenhoff, Biologisch Dynamische Vereniging, Centrum voor Biologische Landbouw Lelystad, Stadsboerderij Almere, BD boerderij Noorderhoeve Schoorl, Wilgenhof, schooltuinen Zaandam, schooltuin Middenhoven Amstelveen, Schooltuin Amstel, Amsterdams Natuur en Milieu Educatie Centrum, Vereniging Boerenstadswens, NME Centrum Gorinchem, De Groene Jonker Mijdrecht, I Can change the world with my two hands.

Kinderopvang

Kinderrijk, Kinderopvang jaarcongres, Kinderdagverblijf Zon, Kinderopvang Doenja, Forte Kinderopvang, Groene Kikker Vleuten, ‘t Kleine Huis.

Overige

Kunsteducatie ABC-Brussel, SWP Uitgeverij, Daal Advies, Cumulus Utrecht, Groenhorst College, Wijkcentrum abc-West, Lelystad, Hoge school voor de Kunsten Utrecht, de Ruimte ontwerpers, CBK Utrecht, Rode Hoed Amsterdam, ANMEC, Food Cabinet.